Advies over vloerverwarming en houten vloer

Parket Specialist Gouda geeft u graag advies over over vloerverwarming in combinatie met een houten vloer, laminaat of pvc-vloer.

Vloerverwarming en hout, de ideale combinatie!

Wij krijgen vaak de vraag of hout wel geschikt is met vloerverwarming. Ons antwoord het kan echt! Maar laat u altijd goed informeren door een parketspecialist.

Wat belangrijk is, is de juiste combinatie hout en de legmethode. Daarnaast ook de coating en de juiste lijm, waardoor de warmte goed wordt geleid.

Belangrijke vragen van klanten zijn:

Vloerverwarming en hout is dit mogelijk? Hout heeft een isolerende werking, maar zal uiteindelijk de warmte doorlaten. Bij aankoop van een vloer informeren wij u graag over de Rc-waarde. Met deze waarde kan uw installateur u goed adviseren, welk systeem voor u geschikt is.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een houten vloer op vloerverwarming?
Belangrijk is de Rc-waarde van de vloer, ook wel isolatiewaarde genoemd. De instroomtemperatuur van het water mag maximaal 40 graden zijn en de afwerkvloer mag maximaal 28 graden worden. Daarnaast is een luchtbevochtiger ook van belang. Door de vloerverwarming droogt de vloer sneller uit.

Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid in uw woning wordt onder andere bepaald door de verwarming, ventilatie en isolatie. Als u in huis bijvoorbeeld uw kachel of verwarming aan heeft, kan de luchtvochtigheid in uw woning flink dalen tot zelfs 25%. Het effect is met name groot wanneer het buiten koud is. Koude lucht kan namelijk minder vocht bevatten. Wanneer de luchtvochtigheid in uw woning niet optimaal is, kan dit gevolgen hebben voor uw houten of laminaat vloer.

De risico's
Bij een te lage luchtvochtigheid kan uw houten vloer krimpen. Massief houten vloeren kunnen forse krimpnaden krijgen en in gelaagde (lamel)vloeren kunnen krimpscheuren ontstaan. Laminaatvloeren kunnen door de houten drager krimpspanning opbouwen, waardoor de vloer hol of bol gaat staan.

De ideale luchtvochtigheid
Ideaal voor een houten of laminaat vloer is een relatieve luchtvochtigheid van 50-60%. Hoe hoog de luchtvochtigheid is kunt u controleren met een hygrometer.

Dit kunt u doen
Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: bij te lage luchtvochtigheid kunt u een luchtbevochtiger plaatsen. Zet de bevochtiger op tijd in het jaar aan en laat deze 24 uur per dag aanstaan!

Heeft u vragen of advies nodig? Kom langs in onze winkel of neem contact op. Wij helpen u graag!